24 Ağustos 2012
Sayı: SİKB 2012/01 (34)

 Kızıl Bayrak'tan
Kürt halkına yönelik kirli savaş tırmandırılıyor
Savaş tanrılarının barışını istemiyoruz!
BDSP’den Antep açıklaması
Sendikal ihaneti parçalama görevi
Devlet terörüne geçit vermeyelim!
Blokaj eylemine özel güvenlik terörü
Kiğılı direnişçisi Didem Sorhun ile konuştuk
Micha, Türk Metal ihanetiyle son buldu
Metal İşçileri Birliği’nden açıklama
Deri-İş Sendikası ve DDSB’nin Trexta örgütlenmesindeki
Ali Bayram ile Trexta ve yaşanan süreç üzerine
Barış sorunu - V. I. Lenin
1 Eylül Dünya Barış Günü!
Grev katliamının arkasında sömürü cehennemi var!
Güney Afrika polisi katletti!.
“Barometre fırtınayı gösteriyor!”
İşçiler hakları için eylemde!
Havayolu çalışanlarının grev sınavı
İşçilerden dinliyoruz: 16 ton
4+4+4 gerici eğitim sistemi
Hacıbektaş şenliklerinin gösterdikleri
Mücadele Postası
Bu sayının PDF formatını download etmek için tıklayın

 

Metal İşçileri Birliği’nden açıklama...

Yetkimizi fiili-meşru
mücadelemizden alıyoruz!”

Metal İşçileri Birliği (MİB), yüzbinlerce işçinin grev ve toplu sözleşme hakkının gasp edilmesine karşı 22 Ağustos günü İstanbul Unkapanı’ndaki Çalışma Bölge Müdürlüğü önünde eylem gerçekleştirdi.

2012-2014 MESS Grup TİS sürecinde sendikaların yetkileri askıya alınarak metal işçileri de dahil yüzbinlerce işçinin TİS ve grev hakkının gasp edildiğine dikkat çeken MİB, “Gücümüzü yetkilerden değil haklı, fiili-meşru mücadelemizden alırız!” dedi.

Haklarımıza sahip çıkıyoruz... Biz yetkimizi yasalardan değil, fiili-meşru mücadelemizden alıyoruz” pankartını açarak Çalışma Bölge Müdürlüğü’ne yürüyen MİB üyeleri, basın açıklaması gerçekleştirdiler.

Eylemde okunan basın açıklamasıyla tüm işçiler haklarına ve mücadelelerine sahip çıkmaya çağrıldı.

Fiili-meşru mücadele çağrısı

2012-2014 MESS Grup TİS sürecinin en kritik aşamalarından birinin yetkilerin belirlenmesi süreci olduğunu belirten MİB, sermayenin, işçi sınıfının elinde kalan son haklarına el koymak ve sınıfın örgütlülüğünü dağıtmak için her türlü saldırganlığa başvurduğunun altını çizdi. Grev ve toplu sözleşme hakkını fiilen ortadan kaldırmaya yönelik adımları hatırlatan MİB, bedeller ödenerek kazanılmış olan hakların, sermaye-hükümet-koltuk sevdalısı sendika bürokratlarının birlik çemberinde öğütüldüğünü ifade etti.

MESS Grup TİS sürecinden metal işçilerinin kazanımla çıkabilmesi için fiili-meşru bir kanaldan mücadelenin yolunu açmaları gerektiğinin belirtildiği MİB açıklamasında, toplu sözleşmeyi kazanmak, MESS’ten ve Türk Metal’den hesap sormak için yetkilerin belirlenmesine takılmadan fabrikalardan, sokaklardan sürecin örülmeye başlanması gerektiği söylendi.

Ortak mücadele çağrısı

Metal işçileri, fabrika temsilcileri, sendika yönetimleri, işçi sınıfından ve emekten yana olan tüm kesimlerin ortak bir zeminde hareket etmesi ve fabrikalardan doğru yükselen sokağın sesini yükseltmesi çağrısında bulunan MİB, barajın ne olacağı, sözleşme kapsamında kimlerin olacağı şeklindeki pazarlıkların tümüyle reddedilmesi gerektiğini, pazarlıksız biçimde işçi sınıfının sendikal hak ve özgürlüklerinin önündeki tüm engellerin kaldırılması gerektiğini ve lokavtın yasaklanmasını istedi.

Açıklamanın sonunda, MESS ve sermayenin karşısında gerekirse grev hakkını kullanacak bir iradeyle davranmanın önemine dikkat çekti.

Kızıl Bayrak / İstanbul

 

 

 

 

Bursa’da işçilere çağrı

Sermaye ve hükümetinin, yüzbinlerce işçinin grev ve toplu sözleşme hakkını fiilen gasp etmesi Bursa’da gerçekleştirilen bildiri dağıtımlarıyla teşhir edildi.

Metal İşçileri Birliği (MİB) imzalı bildiriler aracılığıyla, başta metal işçileri olmak üzere tüm işçilere fiili-meşru mücadeleyi yükseltme çağrısı yapıldı.

Gücümüzü yetkilerden değil haklı, fiili-meşru mücadelemizden alırız!” başlıklı MİB bildirileri 15 Ağustos Çarşamba gününden itibaren üç gün boyunca sabah saatlerinde işçi servis güzergahlarında dağıtıldı. Yeşilyayla, Mesken ve Kent Meydanı-Merinos hattında yapılan dağıtımlarda militan mücadele çağrısı yapıldı. Tüm işçiler, toplu sözleşme ve grev hakkına sahip çıkmak için mücadele saflarına davet edildi.

Kızıl Bayrak / Bursa

 

 

 

 

Güven Elektrik’te eylem

Birleşik Metal-İş Sendikası İstanbul 2 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Güven Elektrik fabrikası geçtiğimiz aylarda kapatılmıştı. İşçilerin kıdem ve ihbar tazminatlarını 13 taksite bölerek vereceğini açıklayan Güven Elektrik patronu Cenk Cankurtaran ve diğer patron vekilleri işçilerin ilk taksitini ödemediler.

İşçilerin 15 Ağustos günü almaları gereken ilk taksit yatırılmayınca 2 No’lu Şube Başkanı Yılmaz Bayram ve işçilerin fabrikaya gelmesiyle fabrikada makineleri sökme işiyle uğraşan diğer işçilere de durum aktarıldı. Makineleri sökme işiyle uğraşan ve tazminatlarını taksitle alacak olan diğer 60 işçi de işi bırakarak eyleme geçtiler. 100 kadar işçi fabrika önünde toplanarak, bundan sonra neler yapılacağını öğrenmek için fabrikaya geldiler.

Yılmaz Bayram, patrona ve fabrika müdürüne ulaşılamadığını, iş bırakma eylemi ve işçilerin fabrika önünü doldurmasının bir uyarı eylemi olarak görülmesi gerektiğini açıkladı. Bayram sonrasına kadar tazminatlar hesaplara yatmadığı takdirde Çorlu’ya gideceklerini ve tazminatlarını alana kadar da orada yatıp kalkacaklarını açıkladı. İşçiler, her türlü eyleme hazır bir şekilde sendikayla birlikte Çorlu’ya gitme kararı aldılar.

Eyleme, 2 No’lu Şube’ye bağlı fabrikaların işyeri temsilcilerinin yanısıra BDSP ve TKP de destek verdi.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece